De vijgenboom
Inleiding
Oorspronkelijk is de vijgenboom afkomstig van West-Azië. Deze is al gekend van in de oudheid, al van rond 9000 v. Chr.. De boom brengt een heuse delicatesse voor nameljik 'vijgen' wat eetbare vruchten zijn.In Zuid-Europa waaronder Frankrijk en Griekenland kan de vijgenboom goed aarden dankzij de zachte winters. In België en Nederland is dat ook goed te doen als de winters tenminste zacht blijven.
Topproducent van vijgen is het land Turkije waar ik ook altijd mijn vijgen vandaan haal.
Hoe ziet een vijgenboom eruit?
Bron: http://commons.wikimedia.org Author
Marc Ryckaert (MJJR)Hoogte: kan een hoogte bereiken van ongeveer 10 meter!
Je kan de vijgenboom ook wel een uitgespreide struik noemen met een gladde en grijze boomschors.
Bladeren: dik en zien er uit als leer, maximium 30 x 25 cm groot, hartvormige voet, drie -tot vijflobbig, bladsteel is 5 tot 10 cm lang, bovenzijde heeft een donkergroene kleur en ruw behaard, de onderzijde ook behaard met witte nerven.
Bron: http://pixabay.com
Bloemen: klein, vlezige bloembodem en vlakbij de opening zitten de mannelijke bloemen.
Vruchten: bevat vijgen, donkergroen, peervormig, violet of zwart indien rijp, vers of gedroogd gegeten, laxerend en een hoge voedingswaarde (slechts 40 kcal! bij rauw eten). Voor de winter beginnen zich kleine knoppen te vormen met kleine vijgen die een zachte winter kunnen overleven. Een verse vijg is vrij droog en zoet van smaak.
Bron: Door Alex Proimos from Sydney, Australia (Fig Tree Uploaded by russavia) [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
Kan ik ook zo een vijgenboom zelf in mijn tuin zetten?
Je zou denken dat een vijgenboom enkel kan aarden in een warm klimaat zoals in Turkije of Zuid-Frankrijk, maar dat is zeker niet waar. In België is het perfect haalbaar om vijgenbomen te planten in je tuin(tje) mits je het juiste ras hebt gekocht, want sommige vijgenrassen zijn niet geschikt om in ons klmaat te groeien. Een winterharde vijgensoort is de Brown Turkey.Als er een strenge winter is kunnen de vijgen wel boven de grond bevriezen en dus kapot gaan, maar geen paniek: eens de strenge vorst voorbij is en het wat warmer wordt zal de vijgenboom weer boven komen piepen. De takken die zijn afgevroren kan je gemakkelijk verwijderen.
Waar en wanneer best te planten?
Het voorjaar/lente is de ideale tijd om een kleine jonge vijgenboom te planten.Best tegen een muur of een schuur en liefst aan de zuidzijde waar je de meeste zonwarmte krijgt. Of achter een gebouw of een schutting of tussen andere planten. Zo houdt de muur de koude noordwesten -of noordenwind tegen en wordt de muur verwarmt zodat als de zon weggaat de muur ook nog een tijdje warm blijft en wat dus goed is voor de groei van de vijgenboom en de vruchten worden dan sneller rijp. .
Geen natte bodem voor een vijgenboom! Deze heeft echt weinig water nodig.
Hoe onderhouden?
Snoeien: dat mag en liefst in het voorjaar want dan wordt er het minste sap gemaakt en kan de boom/struik niet doodbloeden.
Opgepast : Het sap in de takken kan allergische reacties veroorzaken indien oog -of huidconctact. .
Gebruik best een korte snoeischaar zodat als je je snijdt maar een kleine wonde hebt.
Stekken: is zeker mogelijk: zet takjes -van één of twee jaar zonder bloemen of vruchten en 25 centimeter- in een glas water. Indien er wortels verschijnen plant je de takjes in goede potgrond met één derde klei op 20°C.
Tijdens de winter kan je de vijgenboom beschermen te de vrieskou door een mat uit een tuincentrum of in te pakken met een vliesdoek. Je kan tijdens de winter de boom eventueel ook binnenzetten in je garage of serre.
Hoe kan je een vijg eten?
Rauw of gekonfijt met suiker, in confituur (jam) of gedroogd. Als je de vijg rauw wilt eten, pel de schil er dan af en dan kan je het zachte vruchtvlees gewoon opeten.Helft van een Brown Turkey (vijgras)
Bron: By Shadle (Own work) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
Hoe gedroogde vijgen maken?
Je kan ze drogen in een droogtoestelletje of in een oven met warme lucht op maximaal 60°C. Daarna onderdompelen in siroop van 32°B. Dan uithalen en afkoelen, even in de oven en weer drogen. Het zal er niet hetzelfde uitzien zoals de gekochte industriële vijgen, maar ze gaan wel lekkerder smaken!Conclusie
Plant eens zelf een vijgenboom in uw tuin op een beschutte plaats. Ze zijn alvast supergezond, bevatten weinig calorieën en voorzien in de dagelijkse behoeften aan belangrijke voedingsstoffen.Vijgen zijn lekker dankzij hun zoete aromatische smaak en omdat ze zo gezond zijn kan je er van blijven eten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten